Archiwalna strona Manowo Przejdź do strony z wysokim kontrastem

herb Manowo

Oficjalny serwis gminy

 

UWAGA:


Wysoki kontrast - wersja dla niepełnosprawnych

Nasz kanal TV

 

Szkoła plus

 

Zdalne nauczanie

 

Fundusze

 

Wsparcie Seniorów z Gminy Manowo

 

Fundusze

 

Budowa Drogi

 

Termomodernizacja

 

WOJSKOWA KOMENDA UZUPEŁNIEŃ W KOSZALINIE

 

Gmina nad Radwią

 

Baza Organizacji NGO

 

SISMS

 

Baza Organizacji NGO

 

Pomorski Krajobraz Rzeczny

 

Spływy Kajakowe

  • Pic 1
  • Pic 2
  • Pic 3
  • Pic 4
  • Pic 5
  • Pic 6
  • Pic 7
  • Pic 8
  • Pic 9
  • Pic 10
  • Pic 11
  • Pic 12
  • Pic 13
  • Pic 14
  • Pic 15
  • Pic 16

Dziś jest: Poniedziałek 01 marca 2021, imieniny: Antoniny i Radosława

01-08-2016 | Bezpieczne grzybobranie

Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest nadal bardzo popularne. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na ich walory smakowe
i zapachowe. Jednak grzyby mają niewielką wartość odżywczą. Gdyż takie składniki jak: białko, składniki mineralne i tłuszcz występują w niewielkich ilościach, ponieważ tkanki grzybów wypełnione są w 87% wodą.
Pobyt w lesie jest bardzo dobrą formą spędzania czasu wolnego. Jednak należy pamiętać, że w naszych lasach występuje wiele gatunków grzybów, które mają działanie toksyczne. Wśród nich występują jeszcze grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Najbardziej niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą powodować śmiertelne zatrucia pokarmowe. Aby uniknąć poważnych zagrożeń dla zdrowia i życia należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

Profilaktyka zatruć grzybammi:

1. Zbieraj i jedz znane sobie grzyby. Przy zbieraniu grzybów obejrzyj dokładnie cały owocnik i ustal przynależność gatunkową grzyba w przypadku, gdy masz wątpliwości – WYRZUĆ!
2. Pamiętaj o tym, że grzyby są ciężkostrawne i nawet jadalne mogą zaszkodzić. Nie należy, zatem jeść zbyt dużej ilości grzybów, podawać potraw z grzybów dzieciom, osobo starszym i chorym.
3. Nie należy zbierać starych grzybów, ponieważ mogą mieć w sobie trujące bakterie przeniesione przez larwy owadów.
4. Należy unikać zbierania zbyt małych grzybów, u których nie wykształciły się jeszcze cechy charakterystyczne, umożliwiające dokładne ich zidentyfikowanie.
5. Zebranych grzybów, ani potraw z nich nie należy długo przechowywać (nawet w lodówce), ponieważ grzyby psują się bardzo szybko i powstają z nich trujące substancje.
6. Nie należy zbierać grzybów do torebek i worków foliowych, gdzie bez dostępu powietrza mogą ulec zaparzeniu i stanowić zagrożenie dla zdrowia.
7. Grzybów nie należy spożywać w surowej postaci bez uprzedniej obróbki termicznej. Przed spożyciem należy je ugotować, upiec, bądź usmażyć.
8. Nie zbieraj olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia, gdyż często powodują one zaburzenia żołądkowo- jelitowe.
9. Nie należy zbierać grzybów rosnących blisko dróg, ponieważ grzyby mają podwyższoną w stosunku do innych roślin łatwość wchłaniania metali ciężkich, takich jak: rtęć, ołów.

Wszystkie zatrucia grzybami objawiają się:

  • bólami głowy,
  • bólami brzucha,
  • nudnościami,
  • wymiotami,
  • biegunką.

W przypadku zaobserwowania takich objawów po zjedzeniu grzybów zgłoś się natychmiast do lekarza!!

Bezpieczne grzybobranie

Pismo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Koszalinie

BIP

e-Urząd

elektroniczny samorząd

mapa

Gospodarka odpadami

Kącik Przedsiębiorcy

Rozlicz PIT w gminie Manowow gminie Manowo

Pitax

Rozwój Miast

Dzienniki ustaw

Monitor Polski

galeria zdjęć

Straż Gminna

Agencja Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa

Agencja Nieruchomości Rolnych

radew

Odwiedziło nas:

5023553

Obsługa techniczna
ALFA TV

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna strona