Archiwalna strona
Wysoki kontrast - wersja dla niepełnosprawnych
Dziś jest: Poniedziałek 01 marca 2021, imieniny: Antoniny i Radosława
Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest nadal bardzo popularne. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na ich walory smakowe
i zapachowe. Jednak grzyby mają niewielką wartość odżywczą. Gdyż takie składniki jak: białko, składniki mineralne i tłuszcz występują w niewielkich ilościach, ponieważ tkanki grzybów wypełnione są w 87% wodą.
Pobyt w lesie jest bardzo dobrą formą spędzania czasu wolnego. Jednak należy pamiętać, że w naszych lasach występuje wiele gatunków grzybów, które mają działanie toksyczne. Wśród nich występują jeszcze grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Najbardziej niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą powodować śmiertelne zatrucia pokarmowe. Aby uniknąć poważnych zagrożeń dla zdrowia i życia należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.
Profilaktyka zatruć grzybammi:
1. Zbieraj i jedz znane sobie grzyby. Przy zbieraniu grzybów obejrzyj dokładnie cały owocnik i ustal przynależność gatunkową grzyba w przypadku, gdy masz wątpliwości – WYRZUĆ!
2. Pamiętaj o tym, że grzyby są ciężkostrawne i nawet jadalne mogą zaszkodzić. Nie należy, zatem jeść zbyt dużej ilości grzybów, podawać potraw z grzybów dzieciom, osobo starszym i chorym.
3. Nie należy zbierać starych grzybów, ponieważ mogą mieć w sobie trujące bakterie przeniesione przez larwy owadów.
4. Należy unikać zbierania zbyt małych grzybów, u których nie wykształciły się jeszcze cechy charakterystyczne, umożliwiające dokładne ich zidentyfikowanie.
5. Zebranych grzybów, ani potraw z nich nie należy długo przechowywać (nawet w lodówce), ponieważ grzyby psują się bardzo szybko i powstają z nich trujące substancje.
6. Nie należy zbierać grzybów do torebek i worków foliowych, gdzie bez dostępu powietrza mogą ulec zaparzeniu i stanowić zagrożenie dla zdrowia.
7. Grzybów nie należy spożywać w surowej postaci bez uprzedniej obróbki termicznej. Przed spożyciem należy je ugotować, upiec, bądź usmażyć.
8. Nie zbieraj olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia, gdyż często powodują one zaburzenia żołądkowo- jelitowe.
9. Nie należy zbierać grzybów rosnących blisko dróg, ponieważ grzyby mają podwyższoną w stosunku do innych roślin łatwość wchłaniania metali ciężkich, takich jak: rtęć, ołów.
Wszystkie zatrucia grzybami objawiają się:
W przypadku zaobserwowania takich objawów po zjedzeniu grzybów zgłoś się natychmiast do lekarza!!
Pismo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Koszalinie
Urząd Gminy Manowo
ul. Szkolna 2
76-015 Manowo
tel. +48 94 318-32-20 - sekretariat
fax +48 94 318-32-89
e-mail: urzad@manowo.pl
NIP: 669-14-62-739
REGON: 000543054
Urząd Gminy jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 7.15 - 15.15